Annonse
00:00 - 03. februar 2017

Smerte og verdighet

Man Booker-prisvinner Han Kang ga egentlig opp sin nye roman om Sør-Koreas nasjonale traume. Så fant hun godheten hos dem som ofret livet.

Det menneskeliges gåte: Han Kang stiller det vakre og verdige mot gru og vold.
Annonse

Han Kang (46) er i ferd med å bli et stort litterært navn. Hun vant den Internasjonale Man Booker-prisen 2016 for The Vegetarian, som ble utgitt på engelsk i 2015. Hun mottok, sammen med andre fremstående sør-koreanske kunstnere, en beklagelse for å ha vært hemmelig svartelistet av den konservative regjeringen. Og hennes nye roman Levende og døde handler om mennesker med forbindelse til et koreansk nasjonaltraume: Gwangju-massakren.

Gwangju-opprøret i Sør-Korea fant sted i mai 1980. Forhistorien var at den mangeårige diktatoren Park Chung-hee var blitt drept, men general Chun Doo-hwan fortsatte på autoritær kurs. Demokratibevegelsen protesterte, og Chun bestemte seg for å statuere et eksempel. Han sendte hæravdelinger og spesialstyrker til Gwangju sør i landet. Det ble en massakre: Hundrevis ble drept og tusener skadet i dette angrepet på egne innbyggere.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse