00:00 - 03. februar 2017

På weed i tweed

Hasj og høykultur er romanen om og for den rusliberale skravleklassen.

Ruskultur: Tobias Nordbø skriver om cannabisbruk blandt studenter og samfunnstopper. Foto: Erika Hebbert

Debutant Tobias Nordbø har skrevet en roman som går rett inn i rusdebatten. I to år har det pågått omfattende diskusjoner om blant annet legalisering, tilgjengelighet og bruk av narkotika i helsevesenet, igangsatt i Norge av det lege og skuespiller Anders Danielsen Lie kaller «den rusliberale skravleklassen». Med det mener han en gjeng skriveføre og ressurssterke mennesker som argumenterer for en mer human narkotikapolitikk, i noen tilfeller også deregulering av legemiddelindustrien og utnyttelse av forbudte stoffer til medisinske formål.

Deres argumenter har rot i samme forskning som dem som til slutt overbeviser den unge Blindern-studenten Sebastian, i Nordbøs debutroman Hasj og høykultur, om å bli med på å lange marihuana til hverdagsrøykerne i studentmiljøet. Om studenten dermed setter sine drømmer om en jobb i Utenriksdepartementet på spill, kan han til gjengjeld unne seg en mer behagelig livsstil. Spesielt tett mellom blomsteroppsatsene, fiolinene og tweedjakkene blir det når han får innpass i et «hemmelig ruskulturforbund» bestående av kjendiser, avgåtte ministere og andre med en Bentley eller to stående i oppkjørselen.

Annonse