00:00 - 10. februar 2017

Kvinnen som elsket Dick

Alt er sant, men det er ingen memoarbok, sier Chris Kraus om gjenombruddsboken I Love Dick. Nå blir boken som har satt ild i debatter om kvinner, makt og kjærlighet, til tv-serie.

Kulturkritiker: Chris Kraus har kalt I Love Dick en studie av sin egen midtlivsforelskelse. Foto: Johan Sandberg / Lundlund

«Det er et spørsmål om lyst», sier Dick (spilt av en furet Kevin Bacon) i pilotepisoden til tv-serien I Love Dick. «Ikke talent, timing eller omstendighet. Pur lyst. Som du ikke har.» Mansplainingen hans ender i en setning som kunne fått macho-forfatter Norman Mailer til å rødme: «De fleste filmer skapt av kvinner er til syvende og sist bare … ikke… så bra.»

Refleksjon over kvinners posisjon i kunstlivet gjennomsyrer I Love Dick, som snart kommer som tv-serie, men som opprinnelig er en bok skrevet av kunstner og forfatter Chris Kraus i 1997. Ved utgivelsen ble den både kritisert og hyllet – men mest av alt forbigått. Da boken ble gjenutgitt i 2006, ble den derimot en feministisk kultklassiker, og da den kom ut i Storbritannia i 2014, skapte den store bølger innen litteratur- og kunstverdenen. Nå kommer boken på norsk.

Annonse