00:00 - 17. februar 2017

Hjemme hos Jenny

Den tyske forfatteren Jenny Erpenbeck vokste opp med den øst-tyske eliten som husgjester. I dag har familien Erpenbeck Berlins uønskede flyktninger på besøk.

Gamle verdier: Hva synes Jenny Erpenbeck om Angela Merkels berømte Wir schaffen das – «dette fikser vi» – under flyktningkrisen i 2015? – Jeg synes hun var den eneste som husket at dette var et spørsmål om de verdiene som har vært våre i 200 år. Frihet, likhet, brorskap – eller?

– Jeg diskuterte det med en venn og sa alltid: Vi har bare ett bad. På et tidspunkt sa vennen min: Hvordan ble vi mennesker som sier at problemet er at vi ikke har to bad?

Vi har vært på besøk hos den tyske forfatteren Jenny Erpenbeck i snart to timer, i leiligheten i bydelen Prenzlauer-Berg øst i Berlin, hvor hun bor sammen med ektemannen og tenåringssønnen. Det er en svært romslig leilighet, som har plass til både et eget arbeidsrom for Jenny og et bibliotek fylt med hyller fra gulv til tak. Og gamle, staselige møbler – møbler som Jenny hadde rundt seg da hun vokste opp i en familie godt plassert i den kulturelle eliten i Den tyske demokratiske republikk (DDR).

Men leiligheten har altså bare ett bad.

Annonse