00:00 - 10. februar 2017

Fra kone til førsteperson

Desperate damer får taletid og oppreisning i Chris Kraus’ feministklassiker.

Vrenger hjerne og hjerte: Chris Kraus’ utforskning av kvinnelig erfaring, opprinnelig utgitt i 1997, har fått en renessanse de siste årene og kommer nå i norsk oversettelse. Foto: John Kelsey

Sammenligner man Lena Anderssons bøker om Ester Nilsson med Chris Kraus’ I Love Dick, vil Kraus’ hybridroman være den kule, rocka storesøsteren med edgy smak og et sjelmsk flir. Dette tenkte slektskapet mellom en henholdvis svensk og amerikansk boksnakkis er ikke så søkt som det først kan virke: Begge utgivelsene handler om desperate damer i jakt på svært utilgjengelige – og smått uspiselige! – menn.

Likheten slutter imidlertid der, for mens Esters besatte forelskelse i «kulturmannen» Hugo Rask fører henne rakt inn i selvutslettelse, blir besettelsen for Chris i I Love Dick noe mer og annet. Rollen som «Den Teite Megga» blir en stigbøyle som lar henne kaste seg opp og inn i rekker av refleksjoner rundt kunst, samfunnstrukturer, filosofi og så videre – alt med utgangspunkt i hvordan kvinnelig erfaring arter seg, og ikke minst hvordan den blir sett.

Annonse