Annonse
00:00 - 03. februar 2017

Farvel til Kenneth fra Skien

Erik Eikehaug debuterer med en roman like omfangsrik som den er amerikanskinspirert.

Erik Eikehaug. Foto: Julie Pike / Gyldendal
Annonse

Erik Eikehaugs (født 1982) omfangsrike debutroman har fått den lite velklingende tittelen James Franco spytter når han snakker. Blandingen av generasjonsspesifikk populærkulturell referanse og kroppslige sekreter viser seg faktisk dekkende: Det handler mye om Disney, Daft Punk, Lindsay Lohan, James Franco, Harry Potter, dårlig ånde, svettelukt, spytt, promp og bæsj i denne dannelsesromanen. Og med tanke på at disse elementene utgjør dannelsens grunnleggende bestanddeler for forfatterspiren Kenneth fra Skien, er det kanskje ikke så rart at fortellingen følger en ytterst broket sti fra usikker ungdomstid i Grenland, via formative år ved en forfatterlinje på Columbia-universitetet i New York til en nesten thomasvinterbergsk familiegjenforening mot slutten av romanen.

Amerika. Romanen er delt i fire, og vi møter Kenneth som tenåring og på ulike stadier i ungdomslivet før han altså som voksen vender tilbake til Skien sammen med kjæresten sin fra Columbia, den vakre, svarte poeten Freddie. Klart mest minneverdig er tenåringen, som forelsker seg i gutter, men lever i et sosialt miljø hvor fotball og enstavelsesord har kulturelt hegemoni og i en familie der faren med god margin lever opp til nettopp slike idealer. I partier fremstår ungdomsfortellingen som en mer konvensjonelt fortalt, men likefullt bevegende versjon av Édouard Louis’ Farvel til Eddy Bellegeule.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse