Annonse
00:00 - 03. februar 2017

Farsethås: Om personlig og litterær troverdighet

Jo flere ulike litterære metoder, jo mer lærer vi om Syria, skriver Ane Farsethås.

Annonse

En bok som ligner biografien om Zlatan og samtidig Nobelprisvinner Svetlana Aleksijevitsj? Det er Dette livet eller det neste, skal vi tro anmeldelsene som den siste uken er blitt Demian Vitanzas dokumentarroman om en norsk fremmedkriger i Syria til del.

Boken som er utgitt som roman, men som fremstår som en uvanlig velskrevet intervjubok, forteller historien til en terrordømt mann fra Fredrikstad intervjuet i et fengsel.

Interessant nok er det sakprosafolket som har vært mest kritiske. Erika Fatland, selv en av landets fremste dokumentarister, ender sin anmeldelse i Aftenposten på en negativ konklusjon: «Slik det er nå, fungerer boken hverken som skjønnlitteratur eller som sakprosa». Hun kritiserer boken for å tape troverdighet underveis, og ganske riktig: Som Sindre Hovdenakk skriver i VG «bagatelliserer, unnskylder og utydeliggjør» hovedpersonen sin egen rolle mer jo nærmere vi kommer historiens kjerne i Syria – motsatt PSTs syn og rettens dom.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.
Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.