Annonse
00:00 - 10. februar 2017

Dunkende kropper i rolige landskap

Kjersti Bronken Senderud gjør en original vri på bygdeklisjeene i norsk litteratur.

Ungdomsskildring: Kjersti Bronken Senderud skriver om en ung jentes kåtskap, så vel som hennes opplevelse av skam og melankoli. Foto: Paul Audestad
Annonse

En bygdeoppvekst har i norsk sammenheng sine egne klisjeer: bygdefester med sprit og lunkne øl, haiking, hester, ungjenter og eldre gutter med bil. Det er i et slikt landskap Kjersti Bronken Senderuds andre roman, Bo, utspiller seg.

Romanen følger den navnløse jeg-fortellerens ungdomstid, men inneholder også et fortellerspor der vi møter jeget som voksen. Ungdommen utspiller seg i småbyens verden, og møtet med og kjærlighetsforholdet til den åtte år eldre Bo er fortellingens kjerne. Også den voksne fortelleren forholder seg til Bo, som da for lengst er død. Hun observerer menneskene som besøker parken utenfor bygården hun bor i, samtidig som hennes eget livsløp trer frem for henne. De korte tekststykkene kan leses som minner, men følger ingen kronologi; alle tekstene er satt i nåtid, og romanen blir på denne måten en erindringvev der alle tider er like nærværende.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse