00:00 - 10. februar 2017

Der alle ulykkelige familier ligner hverandre

Jan Chr. Næss gir seg den stolte sjangeren utroskapsroman i vold, men tåler ikke sammenligning med forgjengerne.

Drama i Syden: I Jan Chr. Næss’ nye roman møter vi en familie som forsøker å bruke ferien til forsoning, det går ikke så bra. Foto: Christian Belgaux

Oppriktig talt vet jeg ikke hva livet ville vært uten fortellinger om utroskap og tristesse i den beleste middelklassen. Som en slags gyllen åre strekker de privilegertes ulykke seg, fra gudfar Tolstoj, via amerikanske mestere som Saul Bellow, Philip Roth og John Updike, til sterke norske (Hjorth, Knausgård, Ørstavik, Gulliksen) og internasjonale (Rachel Cusk, Jenny Offill, Jonathan Franzen) samtidsforfattere. For ikke å snakke om filmhistorien! Bergman, Allen, hele det franske sekstitallet – problemer i ekteskapet er stoffet mesterverk veves av. Store fortellere har gjort selv de minste avstikkere fra tosomhetens smale sti til skjellsettende kunstverk.

I Jan Chr. Næss’ nye roman møter vi et ektepar som har reist på ferie til varmere strøk for å søke forsoning etter at mannen har ligget med en lærerkollega. Med seg har de datteren på 17, som ennå ikke vet hva som har skjedd, men som aner den dårlige stemningen og nokså snart innser at turen handler om mer enn morens førtiårsdag. Etter hvert som sannheten kommer for en dag, som det heter, går familiemedlemmene lukt i hver sin kjeller – noe samhold greier de aldri å gjenopprette. Så langt er vi i solid litterært farvann. Når Næss’ roman likevel feiler, skyldes det måten Næss forteller på, som gjør at historien aldri løfter seg fra boksiden og får liv for leseren. I forsøket på skrive fullendte setninger à la Updike, eller mellommenneskelig mørke à la Gulliksen, blir prosaen gjennomgående forsert, og intrigen seig og triviell. Utover i romanen viser utroskapen seg dessuten å foranledige en kjede av begivenheter som nærmer seg farsen.

 

Annonse