08:45 - 27. januar 2017

Syria som slagmark

Cecilie Hellestveit har skrevet en viktig og uvanlig kunnskapsrik bok om Syria. Gode kart og språkvask kunne hevet den ytterligere.

Syria og verden: I Cecilie Hellestveits bok analyseres Syria-konflikten både sett innenfra og i lys av stormaktenes spill og omverdenens engasjement i regionen. Bildet er fra Aleppo, 27. november 2016. Foto: Ahmed Al Ahmed/Anadolu Agency/Getty Images

Cecilie Hellestveit er blitt et norsk Midtøsten-fenomen. Med oppvekst, dialekt, selvsikkerhet og intensitet fra Bergen er hun – enten hun vil eller ikke – blitt sammenlignet med mitraljøsen Hans-Wilhelm Steinfeld. NRK vet å trekke på hennes kompetanse som forsker og formidler om Syria og landene i regionen. Tidligere skrev hun for Morgenbladet, nå er hun fast spaltist i Dagens Næringsliv. Hennes rastløse, pågående stil har smittet over på boken, som har driv og engasjement.

Det gis for tiden ut en rekke bøker på norsk om Syria, men alle unntatt én (Hellestveits) har enkeltpersoners skjebner som omdreiningspunkt for den større fortellingen om denne trøstesløse krigen. Hos Hellestveit er det omvendt, hennes bok trekker opp det store lerretet hvor Syria, Midtøsten og verden er scener, mens individene nesten forsvinner. Søker man en dypere forståelse av det som utspiller seg, bør man oppsøke begge sjangre.

Annonse