Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

Sørumsand-sagaen

Thomas Marco Blatts overgang fra dikt- til roman-formatet knaker i sammenføyningene.

Uanstrengt: Thomas Marco Blatt turnerer ung famling med mer varme enn mange andre, i et klart og uanstrengt språk. Foto: Rolf M. Aagaard

I Thomas Marco Blatts første forsøk i romansjangeren, Varsjøen, møter vi Morten Bodrum: tidligere bruktbilselger og reklamebyråmann i farens firma, nå arbeidsledig tobarnsfar med en tannlegekone som akker seg over hans tiltaksløshet og konsekvent omtaler parproblemene deres i typisk samlivsspaltesjargong som «situasjonen vår».

«Situasjonen» er med andre ord allerede ustabil når barndomsvennen Tommy Lystad ut av ingenting legger igjen en beskjed på svareren til Morten og slik ripper opp i de uklare omstendighetene rundt storebrorens drukningsdød ved Varsjøen tyve år tilbake i tid. Oppringningen blir i seg selv en vekker: Etter litt om og men rister Morten av seg nummenheten og setter seg i bilen klar for å oppsøke barndomsvennen utfra lite annet enn vage indisier om hvor han befinner seg i landet.

 

Ordinær ungdom. Spørsmålet om hvem som sitter på den sanneste versjonen om hva som skjedde den dagen ved Varsjøen, opptar mye plass i romanen, men fungerer likevel kanskje først og fremst som et takknemlig utgangspunkt for en opprulling av fortellerens barne- og ungdomsår i Sørumsand på begynnelsen av 1990-tallet, tettstedet som foruten å figurere i Blatts forrige utgivelse, diktsamlingen 1920 Sørumsand (2012), for allmennheten trolig vil være mest kjent fra Orderud-saken.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse