00:00 - 20. januar 2017

Oppoverbakkene i seminarrom 609

Man kunne kjenne blodsmaken i munnen da det forrige uke ble prøveforlest for to stillinger som førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo. Morgenbladet bringer her en eksklusiv rapport fra løypekanten.

Stinn brakke: Hvor mange akademikere kan man få inn i et seminarrom?

Det er ikke lite som ligger i potten når det i disse dager ansettes to nye førsteamanuensiser i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo. For søkerne kan det for eksempel bety slutten på en årelang engasjement- og vikartilværelse i provinsen og utsikter til en trygg jobb (ja, den er nærmest umulig å miste). Men viktigere for alle oss andre – ja, for Norge nøler vi ikke med å si – er det selve kulturarven og etterslekten det dreier seg om. Du vil ikke at hvem som helst skal undervise din sønn eller datter i norrønt versemål og dansk post-feminisme.

Ikke rart da at de går nøye til verks oppe på Blindern. Akademia er ofte blitt kritisert for å legge for lite vekt på undervisningskompetanse, men nå er det nye tider: Kandidatene må bevise sine faglige og pedagogiske ferdigheter live med hver sin prøveforelesning, i tillegg til å gå igjennom det vanlige intervjuet.

Morgenbladet var til stede i løypekanten da januars mest forrykende jobb­renn gikk av stabelen.

Annonse