Annonse
00:00 - 06. januar 2017

For lite om for mye

Dag Østerbergs bok om Marx er del av et imponerende arbeid for å øke offentlighetens kunnskaps- og refleksjonsnivå. Men den holder ikke alt den lover.

Politisk filosof: Karl Marx portrettert i 1880. Foto: Henry Guttmann/Getty Images
Annonse

Dag Østerberg (født 1938) var stipendiat i sosiologi på 1960-tallet, professor i samme fag fra 1981 til 1991, fra 1993 hadde han en bistilling som professor i musikksosiologi. Men hovedsakelig har han valgt å leve som fri intellektuell faglitterær forfatter og oversetter. Han er spesielt kjent for sitt virke som positivismekritiker, der han skiller mellom vitenskap om naturen, som er kausal, og vitenskap om samfunnet (handlinger), som er hermeneutisk, fortolkende. Dette skillet etableres også i hans seneste bok, om Karl Marx (1818–1883).

Østerberg har i en mannsalder aktualisert samfunnsvitenskapens klassikere. Boken om Marx må sees som en del av hans utrettelige arbeid for å øke kunnskaps- og refleksjonsnivået i akademia og offentlighet. Svein Sundbø, tidligere amanuensis ved Universitetsbiblioteket, utarbeidet ved årtusenskiftet en bibliografi over Dag Østerbergs forfatterskap, den var på 51 sider. Mange bøker har blitt til siden den gangen.  

 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse