Anmeldelser

Kvinne, kjenn din kropp 2.0

Ny bok fremsnakker underlivet.

---

Anmeldelse

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl

Gleden med skjeden. Alt du trenger å vite om underlivet

309 sider Aschehoug 2017

---

«Du vil ha lite bruk for prevensjon den første tiden etter lesningen av denne boken», skrev litteraturanmelder i NRK Ola Hegdal i sin anmeldelse av den populærvitenskapelige boken Gleden med skjeden forrige uke. Han kunne like gjerne skrevet «utflod er ugh!», skal vi tro reaksjonene, for snart kokte det av irriterte tweets og indignerte Facebook-statuser. Hvorfor satte NRK en mann til å anmelde boken? Som attpåtil syntes det som sto i den var ekkelt? Som skumleste kapitler om utflod og kjønnssykdommer som too much information?

At en person med penis anmelder en bok om vulva burde ikke ha noe å si (vi er tross alt profesjonelle). Men er det noe anmeldelsen viser, så er det hvor tabubelagt denne delen av kroppen fortsatt er for mange. Og hvor viktig det derfor er å skrive om den på en måte som bidrar til å redusere skammen.

Trengende. Det er nettopp det de gjør så forbilledlig, medisinstudentene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl. Gjennom arbeidet med bloggen Underlivet oppdaget de at det fantes et enormt behov for informasjon om alle de mulige bekymringene som følger med det å ha jentetiss.

Gleden med skjeden er ikke en forlenget blogg (som NRKs anmelder vil ha det til), ei heller en bok som forsøker å henge med «de kule kidsa», men derimot det mest informative og lesbare stykke litteratur om underlivet jeg har vært borti.

Én ting er å formidle forskning og fakta, noe helt annet er å engasjere et ungt publikum. Forfatterne lykkes med begge deler: å skrive en bok som både sier at «sex er digg», men også informerer om hva slags prevensjon en bør bruke for å unngå at det blir barn av det.

Sidene er spekket med informasjon – fra hvordan vi ser ut nedentil og hvorfor mensen kan gjøre vondt, til kapitler om kjønnssykdommer og livmorhalskreft, men teksten oppleves hverken overveldende eller søvndyssende. Ved å bruke eksempler fra populærkultur og fiffige sammenligninger for å illustrere et poeng eller forklare hvordan noe ser ut (de indre kjønnsleppene «kan være skikkelig krøllete og foldete, som et prinsesseskjørt av tyll»), gjøres stoffet både presist og gjenkjennelig.

Bak research, fakta og fotnoter, finnes det nemlig et genuint ønske om å få oss med, engasjere oss, opplyse oss om – og gjøre oss mindre flaue omkring – vårt eget kjønn. Her er nok overskudd, iver og humor til å sjarmere en gammel grandtante, den lattermilde tonen (godt ivaretatt i illustrasjonene til Tegnehanne) smitter over på leseren – det er deilig med en bok som sier det som det er, selv om det muligens er en selvfølge for noen: «Man kan ikke få en penis opp i livmoren.»

Det blir en bok om hvordan det er å være det annet kjønn.

Myten om jomfruhinnen. Forfatterne avskrekker, normaliserer og tilbakeviser myter knyttet til mensen, p-piller, utflod, kjønnssykdommer og kanskje aller viktigst: jomfruhinnen. Det finnes ikke et «segl» som holder skjeden lukket, men derimot en ringformet slimhinnefold som kalles hymen – og det er heller ikke sånn at alle kvinner blør første gang. Informasjon som dette er så essensielt å få ut at man bare kan håpe boken blir kjøpt inn til alle landets skolebiblioteker – eventuelt blir en del av naturfagspensum.

Nå skal det sies at både myten om jomfruhinnen, myten om at p-piller gir kreft og myten om at det finnes orgasmer der klitoris ikke på noen måte er involvert, er grundig tilbakevist, og noe mange kjenner til fra før. Men selv om en del av faktaene i boken er kjente, betyr det ikke at alle er innforstått med dem, særlig ikke yngre, som kanskje er de som trenger denne kunnskapen mest, altså jenter som har vokst opp med porno og Cosmopolitan-blader, som tror det er noe galt med dem om de ikke får sprutorgasme. Som dusjer med trusa på i gymgarderoben fordi det er flaut å vise seg naken. Som legger seg under kniven fordi kjønnsleppene deres ser litt rare ut.

Det annet kjønn. Det feministiske aspektet er gjennomgående, fra små, innskutte setninger om sexistiske hersketeknikker, til helt nødvendige avsnitt om kjønnslemlestelse og intimkirurgi. Det gjør boken til noe mer enn bare «en bok om underlivet» – det blir en bok om hvordan det er å være det annet kjønn. Som her, når de skriver om den smertefulle menstruasjonssykdommen endometriose: «Tenk om én av ti menn måtte være hjemme fra jobb én uke i måneden på grunn av grusomme smerter i ballene. Det hadde vært et nasjonalt anliggende og pensum i alle skoler.»

I notatene mine står ord som «opplysende», «underholdende» og «viktig» – ord jeg vanligvis styrer unna som anmelder, men her føles det riktig å nevne dem. Kvinners kjønn og seksualitet er ikke, og burde ikke være, noe skambelagt, men noe som gjør oss stolte, gir glede. Gleden med skjeden bidrar til nettopp det – til både å fremsnakke og ufarliggjøre det vi har mellom beina.

Mer fra Anmeldelser