00:00 - 20. januar 2017

Kritiske tilstander

Leseren kombinerer intellektuelle samtaler om store spørsmål, med godmodig litterært sladder.

I Leseren. En samtale med Henning Hagerup møter Alf van der Hagen en av Norges fremste kritikere, essayister og oversettere. Foto: Ellen Lande Gossner

Redaktør og forfatter Alf van der Hagen er den litterære samtalens mester. Hans Dialoger I – 3 kom ut i perioden 1993–2000 og lot til sammen 23 norske forfattere uttale seg om sin egen skrivning og lesning. Med Dag Solstad. Uskrevne memoarer (2013) og Kjell Askildsen. Et liv (2014) lot han sine alltid vennlige, men emosjonelt og intellektuelt utfordrende intervjuer danne basis for boklange portretter som utvilsomt har bidratt til å kontekstualisere og øke vår forståelse av to av landets mest sentrale forfatterskap.

Denne gang har van der Hagen gjort det samme med en litterat som nok er langt mindre berømt. I Leseren. En samtale med Henning Hagerup møter nemlig van der Hagen en av Norges fremste kritikere, essayister og oversettere, til grundig og entusiastisk samtale om den europeiske sivilisasjonens mest betydningsfulle diktverk. På kjøpet får vi innsiktsfulle refleksjoner av allmenn interesse: om dyrenes plass i humanismen, muligheten av å forene gudstro og marxisme, om forestillingskraftens politiske og moralske funksjon. Bare for å nevne noe.

Annonse