Annonse
00:00 - 06. januar 2017

John Berger (1926–2017)

Annonse

Engelske John Berger døde mandag 2. januar, 90 år gammel. Berger, som startet som maler, laget i 1972 en av vår tids mest innflytelsesrike bøker om visuell kultur. I Ways of Seeing, som også var en tv-serie, legger Berger avgjørende vekt på at det å betrakte et bilde, kunstverk eller ikke, er en sosial handling. Bildene vi ser og hvordan vi ser på dem, avspeiler maktforhold mellom kvinner og menn, eiere og arbeidere. Helt til det siste holdt Berger seg levende nysgjerrig, noe som kommer tydelig frem i fjorårets SVT-dokumentar med undertittelen «konst, politik och motorcyklar».

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.