00:01 - 13. januar 2017

Herskapelig – så lenge det varte

Erik Rudeng har skrevet en rik kulturhistorie om høyborgerskapets vekst og fall i Norge – belyst gjennom en slekt, og med kvinnene i fokus.

Historisk: Konsul Andreas Wiel og fru Grethe Constance, samt døtrene, fotografert i 1861. Forfatteren Erik Rudeng bemerker hvordan bokinteressen synliggjøres ved at hver av døtrene liksom tilfeldig holder en bok i hånden.

Erik Rudeng er mest kjent som en betydelig kulturentreprenør, blant annet som direktør for Stiftelsen Fritt Ord 2001–2014. Men han har også vært forlagsredaktør, direktør ved Norsk Folkemuseum, styreleder ved Oslo Bymuseum og leder av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening for å nevne noe. Og så har han skrevet bøker – men ikke mange. Jeg husker jeg tenkte det allerede da biografien om den legendariske forlagsmannen William Nygaard (1865–1952) forelå i 1997: Hvorfor har ikke Rudeng skrevet mer? Mannen har jo en ypperlig penn.

På 1980-tallet hadde han gitt ut en kritikerrost biografi om Freia-direktøren Johan Throne Holst. Senere kom en liten bok om William Nygaards sønn Mads (1895–1952), som i forlagshuset Aschehoug bare gikk under navnet Magisteren. I hans nye bok, Konsulens døtre, har Rudeng nok en gang gitt seg i kast med familien Nygaard, men nå med vekt på slektens kvinner.

I anledning 70-årsdagen i fjor ble Rudeng for øvrig beæret med boken Samfunnsborgeren, et til tider interessant festskrift redigert av Bernt Bull og Bernt Hagtvet, med glimt fra mange sider av hovedpersonens liv og virke. Det er ikke noe å si på at et festskrift ikke er krast i formen, men sjangeren gir større rom for et kritisk blikk enn i dette. Her finnes bare godord.

Annonse