Annonse
00:00 - 06. januar 2017

Filosofenes filosof er død

Annonse

Den største filosofen siden John ­Stuart Mill. Slik beskrives gjerne ­Derek Parfit, som døde søndag, 74 år gammel.

Hva er personlig identitet? Hva innebærer døden? Hva er rett og galt? Hva er egentlig viktig her i livet? Innenfor en analytisk filosofisk tradisjon, som har vært dominert av teknisk-obskure formaliteter, boret Parfit seg inn i akutt livsnære og eksistensielle spørsmål.

Han utga bare to bøker i løpet av sitt forskerliv ved All Souls College i Oxford, men de var til gjengjeld omfangsrike og kolossalt innflytelsesrike. Reasons and Persons (1984) er berømt for en rekke halsbrekkende tankeeksperimenter, som kan sies å ha dype implikasjoner for vårt syn på personlig identitet, som Parfit mente var mindre viktig enn vi tror, og dermed også på døden. Flere har omtalt hvordan passasjer fra denne boken blir messet av munker i tibetanske klostre. I sin andre bok, On What Matters (første bind kom i 2011), viste Parfit at konsekvensetikk og sinnelagsetikk ikke er motstridende, men forsøk på å bestige det samme fjellet fra forskjellige sider. Gjennom boken klarte han også å overbevise mange av sine kolleger om at det finnes et objektivt grunnlag for moralen, og at det i etikken, som i matematikken, er mulig å avdekke evige sannheter.

Verdens lidelse var et altoppslukende tema for Parfit. Han taklet knapt, ifølge et portrett i magasinet The New Yorker (2011), å se personer som hadde det vondt, og kunne bryte ut i gråt av bare å tenke på lidelse som abstrakt begrep.

Kollegaen Peter Singer har sitert en uutgitt tekst hvor han skriver om verdens fattige: «Hvis vi tror at vi, i vår behandling av disse fattigste, ikke gjør noe galt, da er vi som de som trodde det var berettiget å holde seg med slaver.»

Det kommer mer om Parfits liv og tenkning i Morgenbladet neste uke.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse