00:00 - 20. januar 2017

En despot blir til

En klassiker om innbilte trusler og en tyrranisk hersker virker spesielt relevant i dag.

Psykologi: Hermann Ungars klassiker er et besettende bilde av det autoritæres psykologiske betingelser. Foto: Atelier Binder / ullstein bild / Getty Images

Om romanen Klassen av den tyskspråklige, tsjekkiske forfatteren Hermann Ungar (1893-1929) kan man for eksempel si at den er «en glemt klassiker». Man kan hevde at den tematisk så vel som stilistisk minner så mye om Ungars kollega i Praha, Franz Kafka, og at den glemsel som har omsluttet boken er forunderlig. Mens blandingen av minneverdige, realistiske skildringer av en ung manns virke som lærer for en balstyrig skoleklasse og de mer forvrengte utslagene av lærerens voksende paranoia i møte med de unge guttene får oss til å tenke på Kafka, er det samtidig noe av den senere polske modernisten Witold Gombrowicz i hvordan romanen beskriver den unge lærerens gradvise oppløsning.

Plassert i slikt selskap skulle vel romanen være varmt anbefalt. Men lest i dagene før 20. januar 2017, når høyrepopulismen, for ikke å si protofascismen, skal feire sin største triumf etter andre verdenskrig, er Klassen langt mer enn en klassiker man bør lese for å fylle et hull i dannelsen. Som etterordsskribent Audun Lindholm påpeker, behandler romanen nemlig mindreverdighetskompleksets psykologi på oppsiktsvekkende klarsynt vis. Og resultatet har alt å gjøre med det som skjer i den amerikanske hovedstaden i disse dager.

Annonse