Annonse
00:00 - 06. januar 2017

Bagdad blues

Walid al-Kubaisis selvbiografi inviterer til en rykkete og medrivende reise med lidelsens karavane.

Eksil: I Walid al-Kubaisis bok er Midtøsten både utopi og helvete på én gang.
Annonse

Den irakiske skribenten Walid al-Kubaisis memoarbok, Blekk og blod, står i et interessant forhold til to av høstens mest omtalte sakprosautgivelser, et skakt lite speil som reflekter tematikken både i Ivo de Figueiredos En fremmed ved mitt bord og Åsne Seierstads To søstre.

Som hos de Figueiredo møter vi en mann som ser tilbake på slektshistorien sin, en storfamilie som langt på vei er knust av historiens tannhjul, med medlemmer som er kastet ut i eksiltilværelsens forvirring og sprikende kulturelle lojalitet.

Som hos Seierstad gir boken bakgrunn for å forstå noen av dagens akutte dilemmaer i Midtøsten (om enn fra en helt annen vinkel), en fortelling om enkeltskjebner som formes i møte med diktatur, okkupasjon, krig og koranskoler. Stedsnavnene som dominerer i al-Kubaisis fortelling, er etter hvert foruroligende kjent: Basra, Bagdad, Aleppo, Abu Ghraib.

Annonse