Annonse
00:00 - 27. januar 2017

Angreknapp i Årdal

Lasse W. Fosshaug har skrevet en roman som makter å underholde, samtidig som den tar sin leser på fullt alvor.

Tvisyn: I sin andre roman bruker Lasse W. Fosshaug science fiction-grep til å følge historiens kraftlinjer inn i det individuelle, alminnelige livet. Foto: Heidi Furre
Annonse

Hvis du hadde tilgang på en tidsmaskin, ville du da ha brukt den til å ta livet av Hitler som spedbarn? Dette tankeeksperimentet er en klassiker på så vel filosofiske institutter som rundt kafébord og i internettfora: Er hvert eneste menneskeliv ukrenkelig, eller kan det forsvares å drepe ett menneske for å redde flere andre?

I Lasse W. Fosshaugs andre roman viser dette dilemmaet seg å utgjøre romanens dramatiske premiss. En motstandskjemper fra et fremtidig russisk diktatur reiser tilbake til Norge anno 2015, nærmere bestemt Årdal, for å hindre en ingeniør i å dele teknologi som det russiske «apparatets» makt bygger på. Romanens science fiction-helt lander dermed midt i et slikt arbeidermiljø Fosshaug også beskrev i sin forrige roman, Over brua (2013), som fant sted omkring Minnesund, og med fint tvisyn demonstrerte spenningen mellom arbeiderfellesskapets varme og bygdekulturens mer reaksjonære sider.

Også den russiske tidsreisende blir grepet av tryggheten og solidariteten i den norske industribygda, og vi aner en slags fløgstadsk pekefinger i hvordan han tenker: «Her var det sikkert vanlige borettslag fortsatt, men med mindre folk fulgte med, stemte på rett parti, brydde seg om mer enn det som skjedde rett foran nesene på dem, så ville det kanskje en dag skingre i glass her også, lyse gardiner ville blafre i vinden, og de neste beboerne måtte skure katteblod fra taket og veggene i stua.» Båndene han knytter, gjør dessuten attentat­oppdraget vanskeligere.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse