Annonse
00:00 - 06. januar 2017

Ane Farsethås: Øyeblikket som stadig kommer – og stadig forsvinner

Man kan ikke endre ­historien. Men samtiden kan man gjøre noe med, skriver Ane Farsethås.

Annonse

Gledelig nok synes 2017 å være et år der norske forleggere gjør noe med det snevre utvalget som tradisjonelt har preget oversettelsene av amerikansk litteratur. Det skulle da også bare mangle: Colson Whiteheads Underground Railroad er et av de største gjennombruddene siden Jonathan Franzens Corrections. Claudia Rankines Citizen er den sentrale referansen i Black Lives Matter-bevegelsen og har solgt uvanlig mye for en diktsamling. Å utgi disse og Booker-vinner Paul Beatty har lite med idealisme å gjøre, men er uttrykk for en bransje som gjør det den skal: utgi salgbare bøker som også er god litteratur. Utgivelsene speiler dessuten en situasjon der en stor andel av forfattere som er blitt tilkjent sentrale litterære priser de siste årene, har hatt afroamerikansk bakgrunn, mange også med bøker som eksplisitt tematiserer rase i USA.

 

Midt under det som fremsto som et øyeblikk der svart amerikansk litteratur ble stilt i forgrunnen av kulturen, og mens Beyoncés Lemonade ble hyllet av pressen for sitt kløktige spill på et bredt spekter av afroamerikanske kulturuttrykk, ble jeg under et opphold i USA i vår invitert til lanseringen av et spesialnummer av det prestisjetunge fotomagasinet Aperture. Nummeret, «Vision & Justice», bød på en solid gjennomgang av fotoets betydning for svart identitet i Amerika. Med artikler om hvordan Frederick Douglass, den tidligere slaven som ble politiker og forfatter, aktivt brukte portrettfoto, til hvordan Obamas presidentskap er blitt tolket fotografisk, byr nummeret på bidrag fra noen av USAs fremste fotografer, med tekster av fremstående forfattere som Teju Cole og Claudia Rankine.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse