00:00 - 16. desember 2016

Slott av kumøkk

Lázló Krasznahorkais romaner spør hvorfor mennesket «evig og alltid skal være i nærkamp i søla på vei til trauet».

I gjørma: Siden 1988 har Lázló Krasznahorkai samarbeidet med regissøren Béla Tarr. Sammen har de skrevet manus til flesteparten av Tarrs filmer, også filmatiseringen av Satantango fra 1994. På lerretet brer fortellingen seg over åtte timer, i svart-hvite tagninger like lange som Krasznahorkais setninger. Foto fra filmen: Béla Tarr / NTB Scanpix

En av de sentrale karakterene i Satantango, ungarske Lázló Krasznahorkais første roman, omtales tidlig i boken som en mann som kan «bygge slott av kumøkk … hvis han vil». Beskrivelsen synes talende, også for Krasznahorkais romankonstruksjon: Satantango etablerer et postapokalyptisk univers der gjørmen karakterene står i blir seigere og seigere. Samtidig bygger forfatteren setninger som er så lange og veltalende at de kan ligne snirklete slott.

Som blant annet setningslengden vitner om, er det en av Øst-Europas sentrale modernister som nå introduseres for norske lesere. Krasznahorkai forholder seg tett til forfattere som Franz Kafka, Samuel Beckett og Nikolaj Gogol. Debutromanen utkom i Ungarn i 1985, men det er først på 2000-tallet at forfatterskapet for alvor har blitt lest og priset utenfor hjemlandet. I 2015 ble Krasznahorkai tildelt den internasjonale Man Booker-prisen.

Annonse