09:35 - 02. desember 2016

Postkort fra fortiden

Brødre kombinerer naturlyrisk prosa med et ødeleggende far-sønn-forhold.

Med familiedrama: Musikkprofessor Erling E. Gulbrandsen skriver om en litteraturprofessor som drar til Helgeland for å nøste i sin brors forsvinning på sjøen for 25 år siden. Foto: Julia E. Eller / Aschehoug

Musikkforskeren og kritikeren Erling E. Guldbrandsen har høstet mange lovord for sin skjønnlitterære debut, Brødre – en rik, bredt anlagt, men likevel personlig og intim roman om alkoholisme, mishandling, familieoppløsning, og den vedvarende frykten for å følge i tyrannens fotspor. Tematisk er den beslektet med Karl Ove Knausgårds Min kamp, spesielt i håndteringen av et ødeleggende far-sønn-forhold. Men Brødre er uskrømtet fiktiv, forankret i gammel realismetradisjon.

 

Minnearbeid. Helge E. Bertheussen er en fraskilt, middelaldrende litteraturprofessor fra Oslo. I åpningen sitter han i Brønnøysund og spekulerer over et gåtefullt postkort fra Nepal, signert med initialene V.B. Livstegnet kan potensielt være fra datteren Victoria, som han helt mistet kontakten med, eller – og dette er søkt, men så lenge det er håp er det liv! – fra broren Vidar, som forsvant på havet på for 25 år siden. Det er tilfeldigvis «for å se på den gamle drukningssaken på nytt» at Helge har tatt inn på hotell i Brønnøysund med sine whiskyflasker og sin Mac.

Annonse