00:00 - 09. desember 2016

Midt i feeden

Audun Mortensen vil vise frem internetts vidunderlige nye verden.

Klikk for klikk: Det myldrer av komiske og irriterende nettfenomener i Audun Mortensens nye bok. Foto: Trygve Indrelid

Som passasjer i en Uber-bil overhørte jeg nylig en diskusjon om stive folk som ikke tåler å bli vitset med. «Så tørre typer burde vært skutt!» utbrøt en av mine medpassasjerer. Lesningen av Audun Mortensens nye utgivelse om internettfenomener, Nylig historikk, får meg iblant til å lure på om jeg selv tilhører denne uønskede menneskelige avarten.

Det er i hvert fall ikke utenkelig at Mortensen ville beskrevet den norske kritikerstanden med lignende adjektiver. Hans tidlige diktsamlinger skildrer «livet som ung, tilkoblet, skandinavisk kreativ i et bevisst anti-poetisk deadpan-, lowcase-språk», som småforlegger Kenneth Pettersen formulerer det i en artikkel om forfatterskapet, publisert i tidsskriftet La Granada. Mortensen har flere ganger tatt opp litteraturkritikeres «forhåndsgitte teknofobi»; kritikere kan «med ubegrunnet selvfølgelighet bebreide en diktbok for å ‘litt for ofte’ bli ‘hengende igjen i den digitale selskapsleken’», hevdet Mortensen i en kronikk i 2013 (Dagbladet, 28. juni).

 

Annonse