Annonse
00:00 - 09. desember 2016

Med fanden i hælene

Zenbuddhisme, frihandelsfundamentalisme, ungdomsopprør og popkulturell rus: Selvbiografien til Nike-gründer Phil Knight ser verden gjennom en joggesko.

Fascinasjon for suksess: I fortellingens sprekker får vi glimt av en mer selvhevdende Phil Knight. Her er Nike-gründeren klar for å se amerikansk fotball på Autzen Stadium, Oregon i 2013. Foto: Steve Dykes/Getty Images
Annonse

Første gang jeg så noen av den tyske kunstneren Andreas Gurskys fotografier, befant jeg meg – forutsigbart nok – på et galleri i New York. Som et lydig barn av tidsånden hadde jeg reist til byen for å marinere meg i 00-tallets glitrende popkultur, min generasjons svar på 1800-tallets italienske dannelsesreiser. Bak turen lå også en annen og muligens dypere motivasjon, den draumen me ber på: å finne en joggesko som utstrålte min unike personlighet på en mest mulig presis og slående måte.

Og joggesko var nettopp det jeg fikk hos Gursky. Noen av hans enorme fotografier var tatt i luksuriøse skobutikker, og enkelte av dem fokuserte utelukkende på sneakers. Glinsende rader av basketsko, løpesko og gatesko, blanke som drops, primærfargede målskiver for en kulturs lengsler og begjær, en vidunderlig ny verden sydd sammen av lerretsstoff, skinn og gummi. Ikke for ingenting omtales joggesko på engelsk med det tvetydige ordet «kicks». Du kan løpe og sparke med dem, men også ruse deg på dem.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.
Men det er klart at det er en forsker her som føler seg utnyttet og tråkket på. Det må man ta på alvor.