Annonse
09:48 - 02. desember 2016

Lang natts ferd mot voksenlivet

Er Tiril Broch Aakres nye roman egentlig skrevet for ungdom?

Thriller og oppvekstfortelling: Tiril Broch Aakre sender attenringen Sjur gjennom mange prøvelser i romanen Fjellräven gul. Foto: Heidi Furre
Annonse

For sin forrige roman, Redd barna (2015), vant Tiril Broch Aakre Ungdommens kritikerpris. Hennes nye bok, Fjällräven gul, synes å være rettet mer direkte mot ungdom.

Forlaget kaller den en «coming of age-roman». I seg selv er det ingen egen sjangerbetegnelse, men et begrep som gjerne brukes om fortellinger som tar for seg en ungdoms vei mot voksenlivet, som J.D. Salingers The Catcher in the Rye (1951). At en roman beskriver en slik livsfase behøver selvfølgelig ikke å bety at leserne bør være på samme alder som hovedpersonen, det finnes det nok av bøker som motbeviser. Også klassikere som eksempelvis Voltaires Candide (1759) eller Sylvia Plaths Glassklokken (1964) kan i en viss forstand kalles oppvekstromaner.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse