Annonse
00:01 - 02. desember 2016

Konfrontasjon, ikke bare akklamasjon

Kritikken må våge å konfrontere virkelighets­litteraturen, skriver Preben Jordal.

Kildefoto: André Løyning / Ellen Lande Gossner / Illustrasjon: Christian Belgaux
Annonse

«Om jeg noensinne skulle ha skrevet om den skilsmissen – men hvorfor skulle jeg det? – ville den boka sett veldig annerledes ut», skriver Geir Gulliksen under overskriften «Historien om en roman» i Morgenbladet 28. oktober. Det er en tekst som ber om å bli lest som et slags svar til ekskona, Marianne Bang Hansen, som føler seg grovt utlevert i Gulliksens Historie om et ekteskap (2015). Det innskutte spørsmålet er antakelig ment å signalisere at han, Gulliksen, er friere enn vi kan ane – ikke bare til å skrive det han vil, men også til å la være å skrive om det man kanskje skulle tro han ville velge å skrive om. Ja, selv når det formelig byr seg frem.

 

Men realiteten er at Gulliksens bøker ofte handler om senborgerlig samlivsproblematikk. Det ville derfor ikke være så underlig – og for så vidt forståelig – om deler av hans skilsmisse hadde funnet veien inn i det han skriver. Vi befinner oss dessuten i en situasjon der en rekke forfattere – mange av dem med Gulliksen som redaktør – i flere år har skrevet selvbiografiske romaner, en gang iblant også med kunstnerisk og kommersiell suksess, som for eksempel Karl Ove Knausgård med Min kamp og Linn Ullmann med De urolige. Det er liten grunn til å tro at Gulliksen ikke har lært noe av disse. Likevel velger han altså først å late som om denne diskusjonen egentlig er for dum til at han gidder å delta i den, for så å skrive:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse