00:01 - 02. desember 2016

Hårfin balanse

Jon Gangdal trår rett inn i et etisk minefelt, men får godt frem den destruktive kjeden av begivenheter som førte til et barns død.

Hytta: På nyttårsaften i fjor på ble ei 13 år gammel jente funnet død på ei hytte i Valdres. Forfatter Jon Gangdal undersøker hva som ledet opp til tragedien, men unngår bevisst å belyse hva som skjedde på hytta. Foto: Harald Henden / VG / NTB Scanpix

Ei 13 år gammel jente ble funnet død på ei hytte i Valdres nyttårsaften 2015. Saken blir hovedoppslag i alle nyhetsmedier. Obduksjonsrapporten ble kjent – dødsårsaken var antagelig avmagring og organsvikt. Politiet vil varetektsfengsle moren, men retten slipper henne fri. Familien sender ut en redegjørelse: Hun hadde vært ei livsglad og munter jente, flink på skolen, glad i fjellet. «Så begynte mobbingen. Det skulle ødelegge livet hennes.» Trykket øker på barnevernet. Hvordan kunne hun dø av avmagring, uten at noen grep inn?

Dette er historien Jon Gangdal belyser i Angelica – en varslet tragedie. Like før boken gikk i trykken ble moren tiltalt for grov omsorgssvikt. Hun hadde vært alene sammen med datteren på hytta i Valdres tre måneder alene. «Det som skjedde på hytta er det politiets og påtalemyndighetens oppgave å belyse», sier Gangdal. Han vil ikke gå inn i den strafferettslige delen av fortellingen, men tror dette har skjedd: «Dronning Anoreksia tar trolig kommandoen over begge.» Pårørende kan bli med inn i sykdommen, bli like svake som den syke, sier han.

Annonse