00:00 - 23. desember 2016

Fotnoter til en uutgravd kritikkhistorie

I Norsk litteraturkritikks historie har ønsket om å ha ryggen fri, dekke hele feltet, gått på bekostning av forklaringskraften i de større linjene.

Kildebilder: Oslo Museum Fotoillustrasjon: Christian Belgaux

Det finnes en særegen form for lengsel som hører den forsinkede eller uteblitte fortsettelsen til. Selv var jeg vel ikke blant dem som snakket i årevis om ett-tallet på ryggen av Erik Fosnes Hansens Beretninger om beskyttelse, men jeg kunne da gjenkjenne lengselen i øynene på dem som gjorde det. Og tenk på de seks årene som gikk fra utgivelsen av Karl Ove Knausgårds debutroman, også den med et gåte- og løfterikt siffer på omslaget, til vi igjen møtte Henrik Vankel i En tid for alt. Men den kom da i hvert fall, Knausgårds fortsettelse, i motsetning til Fosnes Hansens. Leserne av verket Norsk litteraturkritikks historie, utgitt i to bind på begynnelsen av 1990-tallet, hadde for lengst forsont seg med å dele Fosnes-fansens skjebne da den gledelige nyheten kom om at et tredje bind faktisk var på vei. I år foreligger det endelig, og det dekker perioden fra der de første to delene to slapp (i 1870) frem til vår egen tid.

Den over 600 sider lange boken, som har fått et omslag som setter den i sammenheng med andre av Universitetsforlagets litteraturhistoriske oversiktsverk, springer ut av det som på litteraturforskningens område må karakteriseres som et romslig finansiert prosjekt. Forskningsrådets bevilgning på 7 millioner kroner er grunnmuren i dette kritikkhistoriske byggverket. Slike rammebetingelser, og de seks–syv årene som har gått med til arbeidet, skaper naturligvis forventninger hos oss lesere. Med tre redaktører og ytterligere åtte bidragsytere på tittelbladet, er det en flerstemt og perspektivrik bok vi har fått, og før kritikken av kritikkhistorien tar til, må det understrekes at dette er en lærerik og til tider festlig tekst å befatte seg med.

 

Annonse