Annonse
00:01 - 02. desember 2016

Farsethås om om virkelighetslitteraturen

I virkelighetsdebatten skylder alle på alle, skriver Ane Farsethås.

Annonse

I høstens store tv-drama, The Young Pope, får den nyvalgte paven besøk av sin PR-sjef. Pavestaten hviler på suvenirsalg, forklarer hun. Det er på tide å prege tallerkener og askebegre med bilder av Vatikanets nye merkevare. Hvem er den mest kjente forfatteren, spør paven. J. D. Salinger. Den mest kjente kunstneren? Banksy. Den fremste filmskaperen? Stanley Kubrick. De har én ting felles, forklarer paven: anonymitet. Folk skal hige etter det minste glimt av pavens uoppnåelige skikkelse.

Suksessen til et selvbiografisk prosjekt som Karl Ove Knausgårds gjør det fristende å diagnostisere samtiden som en oppskrudd personkultus. Da glemmer man at Elena Ferrante i nøyaktig samme tidsrom har nådd all verdens bokhandler ad motsatt vei: ved å insistere på total anonymitet og la bøkene tale for seg.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse