00:00 - 09. desember 2016

Et forsvar uten angrep

Hvorfor forsvare et valg som aldri ble tatt? Litteraturkritikere stiller seg undrende til Jahn Thons kronikk om hvorfor Vigdis Hjorth ikke vant Brageprisen, som hun ikke var nominert til.

Ikke nominert: Sist uke skrev jurymedlem for Brageprisen i skjønnlitteratur, Jahn Thon, en kronikk i Morgenbladet hvor han forsvarte at Vigdis Hjorth ikke vant prisen for sin roman Arv og miljø. Arkivfoto: Ellen Lande Gossner

I kronikken «En god bok?» i forrige utgave av Morgenbladet skrev Jahn Thon, professor emeritus ved Universitetet i Agder, et forsvar for vinneren av Brageprisen i kategorien skjønnlitteratur, der han satt i juryen. Monica Isakstuen vant prisen for sin roman Vær snill med dyrene. Thon ønsker å forklare hvorfor prisen ikke gikk til Vigdis Hjorths roman Arv og miljø, som ikke var blant de fire nominerte.

Astrid Fosvold, leder for arbeidsutvalget i seksjon for litteratur i Norsk kritikerlag og kritiker i Vårt Land, mener Thons utspill er besynderlig på flere vis.

– Er dette spesiell oppførsel fra Thons side?

Annonse