Annonse
09:48 - 02. desember 2016

Den gode viljen

Hilde Frafjord Johnsons språk for krig og fred er i overkant preget av sakspapirer.

Konfliktløsning: Fra 2011 til 2014 var Hilde Frafjord Johnson FNs spesialutsending til Sør-Sudan, nå har hun skrevet bok om sitt over tyve år lange engasjement for landet. Her er hun som utviklingsminister i samtale med USAs utenriksminister Colin Powell da fredsavtalen for Sudan ble signert i Nairobi 2005. Foto: Simon Maina/Afp
Annonse

Når tidligere utviklingsminister, nå generalsekretær i Kristelig Folkeparti, Hilde Frafjord Johnson nå utgir bok om sitt over tyve år lange engasjement for Sør-Sudan, åpner hun den tradisjonelt: «En gutt skilte seg ut, der han sto i køen med en liten, tom skål og ventet på sin rasjon. Det var ikke bare den syltynne, benete skikkelsen og den store magen som gjorde inntrykk […]» Gutten hadde møtt blikket til Johnson og smilt til henne. «Han har vært med meg siden», skriver hun.

Dette er en museal stereotypi på den gode og gavmilde hvite europeers møte med den fattige og hjelpeløse svarte afrikaner som det er overraskende å finne i en bok av en person som tilhører det moderne, profesjonelle bistandsapparatet – kjennetegnet som det er av en retorikk preget av økonomiske kalkulasjoner og konfliktløsning snarere enn av forestillinger om barmhjertige samaritaner som stiller sulten og tørsten til mennesker i den ytterste nød.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse