00:00 - 09. desember 2016

De hjemvendte jihadistene

Journalisten David Thomsons bok om og med hjemvendte Syria-farere får enorm oppmerksomhet i Frankrike.

Aktuell bok

David Thomson:

Les Revenants. Ils étaient partis faire le jihad, ils sont de retour en France.

Seuil/Les Jours 2016

De er gjerne skuffet over livet i Syria og Irak, men de angrer ikke, og de står fast ved jihadist-ideologien. Det er noen av konklusjonene David Thomson trekker etter å ha intervjuet franske kvinner og menn som har kjempet for Den islamske staten (IS) i Syria.

Thomsons bok Les Revenants (De hjemvendte) kom ut i Paris 1. desember, og ble utsolgt etter få dager. Der har han dybdeintervjuet jihadister som har valgt å returnere til Frankrike, selv om de visste at de ville ble fengslet. De returnerer av ulike årsaker: de er lei av krig og skuffet over IS, de drar av hensyn til barn de har fått, eller de tar konsekvensen av at IS nå taper terreng.

Felles for de fleste er at de vil at nye terrorangrep blir gjennomført i Frankrike. En av dem er «Lena», en ung kvinne som etter kort tids radikalisering reiste til Syria i 2014 og giftet seg med en jihadist hun hadde møtt på nettet. Etter at mannen ble drept i kamp, ble hun holdt fanget av IS og beskyldt for å være spion. Nå er hun tilbake i Frankrike, hvor hun håper det skjer nye terrorangrep, gjerne gjennomført av kvinner, ifølge et utdrag av Thomsons bok, gjengitt i Le Monde.

Advarte. David Thomson er journalist i Radio France Internationale (RFI) og kom først i kontakt med radikale islamister da han var korrespondent i Tunisia. I mars 2014 ga han ut sin første bok om franske jihadister, Les français jihadistes. Noen av kildene hans den gang var med i terrorcellen som gjennomførte angrepene i Paris og Saint Denis 13. november i fjor, blant annet mot konsertsalen Bataclan. Da Thomson i 2014 advarte om at det ville komme terrorangrep i Frankrike, ble han kritisert for å være alarmist og for å henge ut islam.

Angrepene mot satireavisen Charlie Hebdo og en jødisk butikk i januar 2015 ga ham rett. Uken etter disse angrepene sa Thomson til Morgenbladet at det ville komme flere angrep. Igjen fikk han rett. Nå regnes RFI-journalisten som en av Frankrikes aller fremste eksperter på jihadisme, og i intervjuer den siste uken er han sterkt kritisk til de mange «ekspertene» som uttaler seg om dette uhåndterlige sikkerhetsproblemet uten særlig belegg for egne meninger.

Forskerne Gilles Kepel og Olivier Roy barket sammen i en voldsom polemikk tidligere i år om årsakene til fransk jihadisme. Roy mener sosial bakgrunn er viktigst og snakker om islamiseringen av et radikalt ungdomsopprør. Kepel mener på sin side at religiøs overbevisning spiller en stor rolle.

Thomson sier til Le Figaro at de to forskernes forklaringsmodeller er komplementære, men kritiserer Roy for å utelukke at jihadistene drives av en religiøs overbevisning.

Økt trussel. 689 franske kvinner og menn er fortsatt i Syria, ifølge det siste tallet fra Innenriksdepartementet 2. september. Rundt 240 er drept. I tillegg er det nesten 400 franske barn der, mange av dem født i Syria. 203 franske borgere er registrert som hjemvendte. Franske myndigheter har satt i gang et deradikaliseringsprogram, noe Thomson har liten tro på. De hjemvendte angrer ikke, og kan komme til å inspirere andre til nye angrep, selv om de selv er i fengsel eller over­våket.

Thomson har jobbet med jihadister, eks-jihadister og deres familier i fem år, og sier i et intervju med magasinet Les InRocks at det er en stor psykisk belastning. Det har like fullt gjort ham til en av de viktigste kildene til kunnskap om hjemmeavlet jihadistisk terror i Europa.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse