00:00 - 11. november 2016

Store gutter kan gråte

Trond Henriksen forteller effektivt og overbevisende om fengselsliv og narkotikamisbruk sett fra innsiden.

Åpenhet: På nittitallet ble Trond Henriksen rikskjent etter dokumentarfilmen Store gutter gråter ikke. Nå har han skrevet bok om livet sitt, og kommer med en presis diagnostikk av behandlingsapparatet og dets muligheter og mangler. Foto: Terje Bringedal / NTB Scanpix

Da filmen Store gutter gråter ikke – om et samarbeid mellom Oslo fengsel og Tyrili-kollektivet – kom i 1995, var den noe nytt: Realistisk og tett på karakterene viste den små seiere og store nederlag i rusmiljøet, og folk strømmet til kinoene. Den uvanlig sjarmerende og gatesmarte Trond Henriksen bar filmen.

Nå har Henriksen skrevet selvbiografi, om oppvekst på Oslo øst, om en far som drakk, en varm mor, om trøbbel på skolen. Da var det andre spilleregler som gjaldt i gjengen som hang utenfor Østbanen, og som ga adgang til en verden av lovbrudd og spenning. Han forsøker stadig nye typer rus – fjorten år gammel setter han sitt første skudd med amfetamin. En mann i Mercedes tilbyr en kveld å kjøre ham hjem. Uventet får han et knyttneveslag i ansiktet, hodet presses ned i mannens skritt, han kjenner «lukten av svett pikk», blir bedt om å suge. I stedet biter han til, låser kjevene og «kjenner blodsmak i munnen». I boken forteller han om skammen, at noe gikk i stykker, at han ble hardere. Samme år får han den første dommen, for 45 biltyverier. Vi får høre om isolasjonen i fengselet, om harde ord på celleveggene – faen, hvorfor, fitte, tyster.

 

Annonse