Annonse
00:00 - 25. november 2016

Purr purr

Tor Åge Bringsværds kattebok kunne godt hatt litt skarpere klør.

Katt og kultur: Tor Åge Bringsværd skriver med entusiasme om kattens plass i kulturhistorien. Foto: Tom A. Kolstad/Aftenposten/NTB Scanpix
Annonse

«I mange år hadde jeg en veldig stor katt. Hun satt på fanget mitt, og hvis jeg forsøkte å reise meg, satte hun klørne i meg. Misty lot meg ikke forlate stolen min.» Sånn svarte den amerikanske forfatteren Joyce Carol Oates i 2014 på spørsmålet om hvorfor hun skrev så tykke bøker.

Hvis du lurer på om kattene kontrollerer livene våre – skaff deg en katt. Katten er det eneste husdyret vi har som nekter å la seg temme: Min egen katt Alf vekker meg hver natt med sår kattegråt utenfor soveromsvinduet. Da er han sulten. Jeg spretter opp og slipper ham inn. En halvtime senere mjauer han igjen. Da vil han ut, og jeg spretter opp igjen.

Heldigvis er jeg ikke alene om å være katte-kuet: I 2001 katt gir Tor Åge Bringsværd flust av eksempler på hvordan menneskene gjennom tidene har tilbedt, respektert, elsket – eller fryktet – katten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.
Men det er klart at det er en forsker her som føler seg utnyttet og tråkket på. Det må man ta på alvor.