00:00 - 11. november 2016

Om Dylan, på norsk

Fem sanger og fem argumenter for at nobelprisen var fortjent.

Blues fra kjelleren: – Hos Dylan forblir forholdet mellom transcendens og immanens uavklart, sier litteraturprofessor Gisle Selnes om sangen «Scarlet Town». Bildet er tatt 1. mai 1966, da Dylan besøkte Danmark. Foto: Jan Persson / Redferns / Getty Images

Timingen var perfekt for litteraturprofessor Gisle Selnes ved Universitetet i Bergen, som nå slipper Den store sangen, en 700 siders bok om den ferske nobelpris­vinneren Bob Dylan.

Boken består av nærlesninger av et utvalg sanger og er svært grundig. Det 30 sider lange kapitlet om «Desolation Row» handler eksempelvis stort sett om poetene Ezra Pund og T. S. Eliot, og blueskapitlet begynner på 1600-tallet.

– Selvsagt var prisen fortjent, helt og fullt. Dylan er en sangpoet i den store, vestlige lyriske tradisjonen. Det er på tide at man ser hvor lyrikken, poesien og den moderne litteraturen kommer fra, sier Selnes.

Annonse