Annonse
00:00 - 04. november 2016

Med språket rett i munnen

Anne Helene Guddals dikt skjærer poesiens evige emner inn til benet.

Inderlig og analytisk: Anne Helene Guddal kretser rundt spørsmål som unndrar seg fortrøstningsfulle svar.
Annonse

Lite er så praktisk handlingsrettet og samtidig så uhåndgripelig som politikken. I Anne Helene Guddals andre diktsamling Døden og andre tiggere, gjøres den til et eksistensielt anliggende når et historisk velinformert jeg reflekterer over hva det skulle bety å skrive eller endatil leve politisk. Hvordan ville en slik formodentlig ikke-servil litteratur sett ut, og kan man sette sin lit til et fellesskap som mot bedre vitende stadig gjentar de samme feilene andre har gjort før dem?

Livsfølelsen som skinner igjennom i diktene av året, ligner illusjonsløsheten i Også det uforsonlige finnes, Guddals insisterende debutsamling fra 2014. I sistnevnte møter vi et jeg som på alle måter ligger nede. Likevel finner hun et språk for smerteerfaringene som dels gjør henne i stand til å sette psykoser og psykiatri­hverdag i sammenheng med det hun har lest og over tid gjort seg fortrolig med – uten noe håp om at alt kan lindres bare man får satt ord på skaden som er skjedd.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse