00:00 - 25. november 2016

Latter i mørket

En sterk bok om Stig Sæterbakken, som er aller best når den tør å utfordre forfatterskapet.

Sprengte grenser: Boken om fortfatteren Stig Sæterbakken viser et forfatterskap som demonstrerte verdien av å gi faen, køle på, seile ut av de tempererte strøk for å utforske polene.

Seks dager før forfatteren Stig Sæterbakken tok sitt eget liv i januar 2012, godkjente han et intervju gjort av Vagants redaktør Audun Lindholm. Anledningen var en serie oversettelser på Bokvennen forlag kalt «Stig Sæterbakkens utvalgte», der planen var å utgi én bok i året.

Intervjuet fremviste en optimistisk og fremgangsrik forfatter og oversetter, som i tillegg til et gjennombrudd i Norge hadde vunnet innflytelse i utenlandske forlag. På spørsmål om hva som er hemmeligheten bak forleggernes forkjærlighet for ham, svarte en humørfylt Sæterbakken: «Fotmassasjen spiller helt klart en avgjørende rolle. Kombinerer man så den med noen utsøkte litterære preferanser, er det nesten ikke grenser for hva man kan få folk med på.»

Dette er også siste ord i en ny bok om Sæterbakken, en mollstemt antologi som oppleves desto tristere av å ende i dur – man lukker boken med følelsen av at Sæterbakken ennå hadde sine beste år foran seg. Alt menneskelig er kyndig redigert av nevnte Lindholm, og bidragsyterne teller både vel etablerte og yngre og ukjente navn fra hele Skandinavia. Undertittelen En bok om Stig Sæterbakken signaliserer korrekt at dette hverken er en kritikksamling, et minneskrift, en intervjubok eller en biografi, men alt dette på én gang.

Annonse