Annonse
00:00 - 11. november 2016

— Kjærlighet ­erstatter religion

I sin nye bok tar Christian Refsum for seg filmer og bøker fra 2000-tallet for å undersøke moderne forestillinger om kjærlighet.

Moderne kjærlighet: Filmen Amour er et av verkene Refsum henvender seg til for å illustrere kjærlighet på 2000-tallet. Foto: arthaus
Annonse

Christian Refsum, professor i litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo, har skrevet en bok hvor han «tar for seg kjærlighetens vilkår på 2000-tallet» gjennom analyser av en rekke bøker og filmer utgitt etter årtusenskiftet. Selv om mennesket ikke lenger tror på Gud, har vi behov for å tro på noe som er større enn oss selv. Ifølge Refsum tenderer dette i vår tids kunst til å være kjærligheten til hverandre.

– Mange som skriver om kjærlighet, har en klar formening om hva det skal være. Jeg tar utgangspunkt i en sosiologisk hypotese om at kjærlighet er vår tids religion. Litteratur og film er former som på en fin måte belyser disse problemstillingene i vårt samfunn. Jeg sier ikke at kjærligheten til en partner eller et barn er vår tids religion, men at den for mange ser ut til å ha erstattet noen av de funksjonene som religion tidligere har hatt.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.
Men det er klart at det er en forsker her som føler seg utnyttet og tråkket på. Det må man ta på alvor.