Annonse
00:00 - 11. november 2016

— Kjærlighet ­erstatter religion

I sin nye bok tar Christian Refsum for seg filmer og bøker fra 2000-tallet for å undersøke moderne forestillinger om kjærlighet.

Moderne kjærlighet: Filmen Amour er et av verkene Refsum henvender seg til for å illustrere kjærlighet på 2000-tallet. Foto: arthaus
Annonse

Christian Refsum, professor i litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo, har skrevet en bok hvor han «tar for seg kjærlighetens vilkår på 2000-tallet» gjennom analyser av en rekke bøker og filmer utgitt etter årtusenskiftet. Selv om mennesket ikke lenger tror på Gud, har vi behov for å tro på noe som er større enn oss selv. Ifølge Refsum tenderer dette i vår tids kunst til å være kjærligheten til hverandre.

– Mange som skriver om kjærlighet, har en klar formening om hva det skal være. Jeg tar utgangspunkt i en sosiologisk hypotese om at kjærlighet er vår tids religion. Litteratur og film er former som på en fin måte belyser disse problemstillingene i vårt samfunn. Jeg sier ikke at kjærligheten til en partner eller et barn er vår tids religion, men at den for mange ser ut til å ha erstattet noen av de funksjonene som religion tidligere har hatt.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.