Annonse
00:00 - 18. november 2016

Hundre års enighet

 I det nittende århundret var Europa i fred med seg selv og dominerte verden, sier historikeren Richard J. Evans. Å lukke seg inne i nasjonen løser ingenting, advarer han.

Utadvendt: – Akademikere har en plikt til å formidle det de vet, til flest mulig – hvis de kan. Men det kan være like verdifullt å bruke ti år på å studere et klosterregnskap fra middelalderen, sier Richard J. Evans.
Annonse

«Så du kommer fra Morgenbladet – det er The Morning Paper, ikke sant?»

Professor Richard Evans smiler med den uforstilte gleden til et menneske som nyter å bruke hodet, for eksempel til å oversette litt fra et språk han ikke kan. På salongbordet i hans store, men nøkterne presidentkontor ved Wolfson College, Cambridge, ligger stabler av hans nye bok, sammen med sirlig utklippede avisanmeldelser.

Evans var ekspertvitne i rettssaken der det ble fastslått at historikeren David Irving hadde jukset og løyet i sine forsøk på å benekte at holocaust fant sted. Den arge diskusjonen mellom Evans og Irving i retten ble nylig dramatisert i en relativt stjernespekket film, Denial, som hadde premiere i USA i september. Evans jobber nå med en oppfølger til sin egen bok om rettsaken – en studie i konspirasjonsteorier knyttet til Hitler.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse