Annonse
00:00 - 25. november 2016

Grønn apokalypse

Kristian Hammerstad tar et syvmilssteg som tegneserieskaper i en sci-fi-inspirert fabel lagt til en avsidesliggende vestlandsbygd.

Fremtidens bygde-Norge: Trigrammaton er strukturert med én rute per side. Det skaper et inntrykk av at rutene er blitt blåst opp og løftet ut av sin opprinnelige kontekst.Illustrasjon: Kristian Hammerstad / Jippi forlag
Annonse

I 2011 debuterte illustratør Kristian Hammerstad som tegneserieskaper med skrekkfortellingen Kryp. Den sto i stor gjeld til amerikaneren Charles Burns, og var et lappeteppe av populærkulturelle troper, hvor amerikansk ikonografi ble drapert over det som skulle forestille en norsk virkelighet, med høyst besynderlig effekt. Siden den gang har Hammerstad for alvor slått seg opp som illustratør, med blant andre The New Yorker, The New York Times og Penguin som oppdragsgivere, og han har også tegnet storyboards for filmprosjektet Show Pieces, som er ført i pennen av ingen ringere enn Alan Moore.

Den 384 sider tykke Trigrammaton viser en langt mer sofistikert tegneserieskaper, som evner å snu sine svakheter til styrker, men Hammerstad bærer fortsatt sine inspirasjonskilder som utvaskede band-t-skjorter. Ikke minst har Burns og Daniel Clowes denne gang fått selskap av den allestedsnærværende H. P. Lovecraft, eller rettere sagt: Lovecraft slik han i dag filtreres gjennom populærkulturen, i alt fra Netflix’ lunt nostalgiske Stranger Things til Moores genuint forstyrrende Providence.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.