Annonse
00:00 - 25. november 2016

Den totale rus

Historien om førerens doplanger og en mystisk x.

Fører og livlege: Adolf Hitler og Theo Morell. Før viktige møter ble Morell tilkalt for å gi føreren et skudd med en mikstur av stoffer. Foto: Sueddeutsche Zeitung Photo / NTB Scanpix
Annonse

Forfatteren av Hitlers rus viser nær sagt selvfølgelig til tv-serien om Walter White, kjemilæreren som blir dopmaker, når han tar for seg produksjonen og bruken av metamfetamin i Det tredje riket. Navnet på serien, Breaking Bad, betyr brått å forandre seg til det verre. Det er slett ingen dårlig karakteristikk på Hitler-Tyskland.

 

Rus til de rene. Bruk av rusmidler ble av den offisielle nazistiske propagandaen betraktet som dekadent forfall som brøt med renhetslæren og vitalismen. Narkotika ble forbundet med normoppløsning og utskeielser som stred mot de tradisjonelle verdiene fedreland og familie.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.