Annonse
00:00 - 14. oktober 2016

Surrealist med sosial samvittighet

Islandske Sjón etterfølger Margaret Atwood og David Mitchell i hundreårsprosjektet Fremtidsbiblioteket. – Bøkene mine handler alltid om Island i dag, selv når jeg skriver om helt andre tider, sier forfatteren, som står midt i sitt internasjonale gjennombrudd.

For evigheten? Oppdraget for Fremtidsbiblioteket setter spørsmålene en forfatter må stille seg på spissen, mener Sjón. – Skal man da prøve å skrive for evigheten, eller skal man tenke at det nettopp er ved å skrive oppriktig og presist om sin egen tid, at verket vil få kvaliteter som gjør at det kan overleve?
Annonse

Sjåføren som henter meg på Keflavik flyplass er så nedtrykt at han snarere fremstår som en pinslenes fergemann enn som en taxisjåfør: Vulkanen Katla sies å være på bristepunktet; prisene og rentene går opp, mens lønningene går ned; innvandringen endrer landet; de siste fire somrene har vært forferdelige og ifølge værmeldingen er en ny storm på vei mot Reykjavik.

Etterspurt. Island har gått gjennom en eventyrlig økonomisk vekst og et tilsvarende brutalt krakk siden sist jeg var her i 1999. Det virker som det eneste man aldri opplever i landet som ligger på skjøten mellom to kontinentalplater, er kjedsomhet – som om den avsidesliggende øya er et sted der livet permanent leves på randen av katastrofen.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker