Annonse

Annonse

00:00 - 28. oktober 2016

Stemmen som vet alt

Åsne Seierstad skriver oppslukende interessant om unge norske islamister, men stenger fremstillingen inne i et fortellerteknisk jernbur.

Arbeidsplass: Åsne Seierstad hjemme på terrassen der hun gjorde mange av intervjuene med Sadiq Juma, faren til de to søstrene som høsten 2013 reiste til Syria.

Fremmedkrigere er et så velegnet tema for journalistiske nærstudier at det nesten kan bli for mye av det gode. De er enkeltmennesker i sterke og tydelige konflikter, levende seismografer for samtidens politiske rystelser, mulige løsninger på gåter en hel verden går og grubler på: Hvorfor vil ungdommer fra vestlige demokratier ofre seg til jihad i en ørken i Midtøsten?

Når jeg tenker på personene i den lille norske ekstremistgruppen Profetens Ummah, ser jeg dem derfor for meg med en gruppe journalister hengende over skuldrene: en dokumentarfilmskaper med Fritt Ord-penger, en VG-reporter med bokplaner, en Minerva-skribent på ideologisk tokt, kanskje en featurejournalist fra Morgenbladet i bakgrunnen. Nå viser det seg at de også har hatt Åsne Seierstad på nakken. Norges med rette mest berømte journalist har brukt de siste årene på å kartlegge det norske fremmedkrigermiljøet, med den nesten 500 sider lange boken To søstre som resultat.

 

Kvinnene rundt. Seierstads kløktige trekk, som gjør boken oppslukende interessant, er at hun henviser gruppens lederskikkelser – halvkriminelle machofigurer som allerede har fylt mange spaltemetre – til bakgrunnen. I stedet fokuserer hun på en liten klikk av kvinner som omgir Profetens Ummah, med blikket spesielt rettet mot to norsk-somaliske søstre som dro fra Bærum til Syria i 2013 for å verve seg til terrorgruppen Den islamske stat (IS). Kvinnegruppen inntar roller som dydige «søstre», som medkrigere, koner (iblant i flertall) og mødre. Det siste er historiens mørkeste punkt: beretningen om norske jihadist-barn som får livene sine brennmerket av foreldrenes valg – eller dør av dem.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse