Annonse
00:00 - 28. oktober 2016

Melankoli non stop

Med en elegi for livet i studentkollektiv byr Linn Strømsborg på et ungnostalgisk syrebad.

Linn Strømsborg: Skriver om ferskinger i voksenlivet. Foto: Heidi Furre
Annonse

Linn Strømsborgs nye roman Du dør ikke begynner og slutter med den svenske rockegruppen Kent. I første avsnitt hører heltinnen Eva dem på radio og på siste side er hun på avskjedskonserten deres. Og det er avskjeden som driver tankene og begivenhetene i denne lille fortellingen: «det var ikke sånn det skulle bli, Joakim», sier hun i en slags indre henvendelse til vokalisten i bandet, «ikke noe av dette var en del av planen».

Som nyankommet i voksenlivet – hun nærmer seg tretti og har lagt studietiden bak seg – lammes Eva av engstelse og uregelmessige panikkanfall. Ved første øyekast ser det ut til at det er sin egen dødelighet hun er blitt smertelig bevisst. «Hver eneste dag slutter mennesker å puste», tenker hun. «Du er her, og så er du ikke her lenger.» Den angsten er det ikke vanskelig å sympatisere med, den gjør det jo vanskelig å holde seg oppreist for noen og enhver av oss. For å bøte på den tunge grublingen, løper hun. Så langt og så ofte hun kan. De gamle vennene ringer henne innimellom, men hun tar sjelden telefonen, greier ikke å rydde opp hjemme. All mosjonen til tross, livet hennes har rett og slett gått i stå.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse