00:00 - 07. oktober 2016

Identitetens mørkerom

I pensjonistalder skiftet faren til forfatter Susan Faludi kjønn. Steve ble til Stefánie – og datteren satt igjen med flere spørsmål enn svar, skriver Toril Moi.

Sykkeltur: En ung Susan Faludi besøker Alpene med faren i 1972, mens han fortsatt het Steve og var en oppfarende mannemann. I 2004, 76 år gammel, hadde faren fått nok av «å spille rollen som en macho, aggressiv mann», og skiftet kjønn i Thailand. Foto: Gjengitt med tillatelse fra Susan Faludi

Da den amerikanske feministen Susan Faludi, som fikk sitt gjennombrudd med boken Det store tilbakeslaget (Backlash, 1991) om hvordan antifeminismen grep om seg på 1980-tallet, var 18 år, skilte foreldrene seg. Dermed mistet hun kontakten med en far hun visste svært lite om. Hun visste at han ble født István Friedman i Ungarn i 1927, at han hadde bodd i Danmark og Brasil før han i 1953 emigrerte til USA og tok navnet Steven Faludi. Hun visste at han jobbet i et mørkerom. Når et bilde trengte virkelig mesterlig retusjering, vendte New Yorks fremste fotografer og magasiner – Richard Avedon, Vogue – seg til Steve Faludi.

Susan visste også at faren var voldelig. Som tenåring flørtet hun med katolisismen. En dag ordnet en venninne et møte med den lokale presten. Susan nevnte det for moren, som kom i skade for å si det til faren. Den kvelden, da hun holdt på å sovne, kom faren stormende inn på rommet. «Jeg skapte deg!», ropte han. Han dro henne ut av sengen, tok nakketak og begynte å dunke hodet hennes i gulvet. Han ropte og skrek så vilt at hun ikke forsto det meste. Men én ting fikk hun med seg, og det var at han ikke ville ha et katolsk barn:

Annonse