Annonse

Annonse

00:00 - 28. oktober 2016

Dikteren Sadiq

Hvordan skriver man sann og litterært ambisiøs sakprosa når den viktigste kilden er en eksepsjonelt god forteller? Vi spurte Åsne Seierstad.

– Det som endte opp i boken, er det jeg ser som troverdig, sier Åsne Seierstad om sin nye bok To søstre. Der forteller hun historien om to norsk-somaliske tenåringssøstre fra Bærum som høsten 2013 reiste til Syria og sluttet seg til terrorgruppen Den islamske stat (IS).

Søstrene har ikke svart på henvendelsene til Seierstad. Hun forteller historien deres – og ikke minst historien om hvordan faren reiste etter døtrene i håp om å få dem hjem – via andre kilder: familien, venner, lærere, chatlogger, det islamistiske miljøet rundt organisasjonen Islam Net, smugleren som hjalp faren inn i Syria, for bare å nevne noen. Seierstads viktigste kilde har vært søstrenes far, Sadiq Juma, som vi følger i store deler av boken.

Hvordan har Seierstad gått frem i arbeidet med en fortelling som ofte holder et bemerkelsesverdig høyt detaljnivå? Et avsnitt tidlig i boken, som forteller om Jumas ankomst til den tyrkiske byen Antakya, lyder for eksempel slik: «En råtten stank slo mot ham der han sto på det øverste busstrinnet. Det var fremdeles mørkt, nattelufta var fuktig og huden kjentes klam. Nede på asfalten tok eksosen over for det emne vinddraget. Han rettet seg opp, rotet i lommene og fant en røyk.»

– Nå er jo Sadiq en eksepsjonelt god forteller selv, han er veldig detaljert, men når jeg bygger opp scener som denne er jeg veldig på spørsmål, sier Seierstad, som både har dybdeintervjuet og reist sammen med faren.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse