Annonse
00:00 - 28. oktober 2016

Åsted for liv

Gunstein Bakkes nye roman imponerer med en tankefylde vi svært sjelden ser i samtidslitteraturen.

Eksistensielt: Rundt historien om «apekvinnen» Julia Pastrana reflekterer Gunnstein Bakke om tidens løp. Foto: Christian L. Elgvin
Annonse

Historien om «apekvinnen» Julia Pastrana, som danner rammen for Gunstein Bakkes nye roman Havende, er virkelig nok. Pastrana tilhørte en urfolksgruppe i Mexico, og ble født i 1834 med sykdommen hypertrikose, som forårsaket hennes oppsiktsvekkende kroppsbehåring og fremskutte kjeve. Etter å ha blitt tatt vekk fra familien endte hun opp hos en impresario og turnerte freak shows verden rundt. Gjennom 1900-tallet ble levningene hennes stilt ut av et norsk tivoli, og senere oppbevart av Universitet i Oslo.

Bakkes roman forteller om Julias reise til Moskva omkring 1860, hvor hun dør i barsel, og om de betydelige sporene skjebnen hennes etterlater seg i to senere menneskeliv: En einstøing som bor sammen med hennes utstoppede kropp på søppelfyllingen i Groruddalen rundt 1980, og en gravid norsk journalist på vei til Mexico for å dekke overleveringen av Pastranas levninger til hjemlandet i 2013.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Bøker