Annonse
00:00 - 28. oktober 2016

Åsted for liv

Gunstein Bakkes nye roman imponerer med en tankefylde vi svært sjelden ser i samtidslitteraturen.

Eksistensielt: Rundt historien om «apekvinnen» Julia Pastrana reflekterer Gunnstein Bakke om tidens løp. Foto: Christian L. Elgvin
Annonse

Historien om «apekvinnen» Julia Pastrana, som danner rammen for Gunstein Bakkes nye roman Havende, er virkelig nok. Pastrana tilhørte en urfolksgruppe i Mexico, og ble født i 1834 med sykdommen hypertrikose, som forårsaket hennes oppsiktsvekkende kroppsbehåring og fremskutte kjeve. Etter å ha blitt tatt vekk fra familien endte hun opp hos en impresario og turnerte freak shows verden rundt. Gjennom 1900-tallet ble levningene hennes stilt ut av et norsk tivoli, og senere oppbevart av Universitet i Oslo.

Bakkes roman forteller om Julias reise til Moskva omkring 1860, hvor hun dør i barsel, og om de betydelige sporene skjebnen hennes etterlater seg i to senere menneskeliv: En einstøing som bor sammen med hennes utstoppede kropp på søppelfyllingen i Groruddalen rundt 1980, og en gravid norsk journalist på vei til Mexico for å dekke overleveringen av Pastranas levninger til hjemlandet i 2013.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse