Annonse
00:01 - 23. september 2016

Vegringens stemme

I Linda Boström Knausgårds like voldsomme som vakre roman velger en ung jente stumheten som fluktrute fra sin tragiske familieskjebne.

Voldsomt: Boström Knausgård skriver om en ung jentes protesthandlinger mot farens grep og det å vokse opp til å bli en «vacker flicka». Foto: Christina Ottosson Öygarden
Annonse

Den unge jenta er nærmest blitt et eget topos i nyere svensk litteratur – og da ikke som objekt, men som tenkende, opplevende vesen. Forfattere som Sara Stridsberg, Mare Kandre og Monika Fagerholm har alle skrevet frem veslevoksne, unge førstepersonsfortellere som bryter med forestillingene om flinke piker.

Også i Linda Boström Knausgårds forfatterskap er fortellinger om unge, tenkende jenter – halvt mytiske, halvt moderne – gjennomgående. En av novellene i Grand Mal (2011) er en nyskriving av eventyret om Kvitebjørn kong Valemon, mens romanen Helioskatastrofen (2013) lar den greske gudinnen Athena bli gjenfødt inn i et nord-svensk samfunn, der hun gjør suksess som tungetaler i den lokale menigheten – inntil det blir avslørt at hun snakker gresk.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse